SUPORTUL VITAL DE BAZA LA ADULT

Scopul SVB 
 
  Menținerea unui circulații și a unei ventilații adecvate nepermitând instalatea starii de moarte biologica până la sosirea personalului medical calificat.



DEFINIȚIA SVB 
  Suportul vital de bază reprezintă un ansamblu de manevre efectuate fară echipament de una sau mai multe persoane unei victime aflate in SCR sau în stare critică 


Aceste manevre ( elemente) includ:
   - evaluarea primară:
   -asigurarea libertații căilor aeriene:
   - ventilația artificială cu aer expirat:
   - masaj cardiac extern.



Evaluarea primară :

  1. Siguranța salvatorului : 
          Salvatorul evaluează situația generala asigurandu-se de lipsa oricărui pericol .]
2.Nivelul de cunoștință : 
         Se evaluiază starea de cunoștință victimei: este conștient sau inconștient ? Îl scuturăm cu grijă de umăr și îl întrebăm cu vace tare : " Ce s-a intamplat ?" sau alte întrebări care ne-ar putea ajuta să ne dăm seama de starea victimei în acel moment 

   În cazul în care victima nu răspunde, deci este inconștientă :

  • Strigați după ajutor;
  • Așezați victima în decubit dorsal;
  • Eliberați căile aeriene ;
  • Verificați respirația;
      Eliberarea căilor aeriene (A):
            -hiperextensia capului.

            - ridicarea mandibulei 
             -  îndepărtatea manuala a corpilor străini din cavitatea bucală dacă aceștia sunt prezenți
          - dacă se suspicionează leziune de coloană vertebrală cervicală se efectuează subluxația mandibulei.

 Hiper-extensia capului si ridicarea mandibulei: puneți una dintre mâini pe fruntea pacientului ( astfel încât degetul mare și cel arătător să rămână libere pentru a putea pensa nasul victimei când i se face respirație gura la gura ) . În același timp cu doua degete de la mâna cealaltă ridicați bărbia victimei. În cazul victimei inconstiente este posibil ca limba să-i cadă în spate spre faringele posterior blocând astfel căile aeriene superioare. Făcând o hiperextensie a capului si ridicand barbia, limba se ridica si se eliberează căile aeriene. Eliberați gatul de eventualele haine strânse. 

    
      Verificarea respirației (B)

Păstrând căile respiratorii libere ascultați, simțiți și observați dacă victima respira adecvat . Ne aplecăm asupra victimei cu fața către torace și ascultați la nivelul cavități bucale a victimei zgomotele respirației, simțiți dacă există schimb de aer apropiind obrazul de nasul si gura victimei. Observați miscările pieptului. Toate acestea nu trebuie să dureze mai mult de 10 secunde după care hotarați dacă pacientul respiră sau nu .

RESPIRĂ victima ? DA

    Dacă victima respira, dar este inconstientă o vom așeza în poziția laterară de siguranță.
   Îngenunchind lângă victimă vom elibera caile aeriene prin hiperxtensia capului și ridicarea bărbiei. Asezăm brațul cel mai apropiat al victimei în unghi drept față de corp, iar antebrațul se îndoaie în sus. Vom trece celelelt braț al victimei peste torace ațezănd dosul palmei pe obraz.



    Se ridică genunchiul ( cel opus fata de salvator ) victimei, trăgându-l în sus și menținănd piciorul pe pământ. Cu o mână vom prinde urmîrul opus față de salvator și cu cealaltă mână genunchiul pacientului. Îl vom întoarce lateral spre salvator : ne asigurăm că se sprijinsă pe genunchi și pe cot, rearanjând capul in hiperextensie și deschidem gura. 
    Anunțăm la 112 solicitâd ajutor medical calificat. Ne reîntoarcem apoi la victima, reevaluam situație și supraveghem pacientul până la sosirea echipajului medical .


RESPIRĂ victima ?NU 
  
1. Solicitatț ajutorul calificat la 112.
2. Aplicați podul unei palme în jumătatea inferioară a sternului și cealaltă mână deasupra. 
3. După efectuarea a 30 de compresiuni administrați 2 ventilații.

TEHNICA MASAJULUI CARDIAC EXTERN: Cu victima așezata pe spate pe un plan dur se localizează punctul de compresie situat în jumătatea inferioară a sternului, după care așezăm podul palmei, așezăm cealalta mână pestre mâna situată pe stern fără ca degetele să se sprjine pe torece.
     Cu coatele intinse, cu bratele perpendicular pe stern, linia umerilor să fie paralela cu linia longitudinală a pacientului se fac compresiunile astfel încât să infundăm sternul cu o adâncime de aproximativ 5-6 cm ( numătând cu voce tare, și 1 și 2 și 3 și  și 5 ). Frecvența compresiunilor extern trebuie sa fie de 100/min, iar timpul compresiei =timpul decompresiei 



RESPIRAȚIA ARTIFICIALĂ 

1.Mențineți deschisă calea aeriană ;
2 Pensați nasul victimei;
3 Inspirați adânc;
4 Încercați să aplicați cât mai etans buzele pe cele ale victimei;
5 Expirați continu (1 sec) în gura victimei;
6 Verificați cu coada ochiului dacă i se ridică pieptul, dacă nu, se va repoziționa capul și se va ventila din nou după o prealabilă inspecție a cavității bucale.  
  


Comentarii

Postări populare